“Yapigundem
Ana SayfaHaberlerYatırım HaberleriYurtdışında Hedef Büyük!

Yurtdışında Hedef Büyük!

Kovid-19 salgını öncesi belirlenen yıllık 20 milyar dolar proje hedefine ulaşamayan yurtdışı müteahhitlik sektöründe, özellikle aşı haberleriyle moral bulan dünya ekonomilerinde başlayacak yeni büyüme hareketiyle birlikte fırsatların da çoğalacağı tahmin ediliyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, riskli bölgelerde dahi iş yapan, kaliteli üretim ve uygun maliyetleri ile ön plana çıkan Türk müteahhitlerin bu dönemde de fark yaratacağını dile getirdi. Yenigün, yurtdışında yıllık yeni proje tutarında tekrar 20 milyar dolar seviyesine ulaşılması ve küresel devler liginde Türkiye’nin firma sayısı ile Çin’den sonra ikinci olduğu konumun korunması için çalışmalara devam edeceklerinin altını çizdi.

Yenigün, gelinen noktada, sektörün yurtdışına açıldığı 1972’den bugüne kadar 127 ülkede üstlendiği toplam proje tutarının ise 413 milyar dolara ulaştığını vurguladı.

Mevcut pazarlardaki sıkıntıların aşılmasında diplomatik yollar olmak üzere temasların devam ettiğine dikkat çeken Yenigün, pazar çeşitlendirmesi için de yoğun olarak çalıştıklarını dile getirdi. Yenigün, fırsat barındıran pazarlara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Sektörün ilk ve halen en büyük üçüncü pazarı olan Libya’da güvenliğin tesisi, politik ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla müteahhitlerimiz, ülkede yarım kalmış projelerini tamamlamaya ve yeni inşaat projeleri almaya hazır ve isteklidir. Suudi Arabistan’da müteahhitlerimizin sorunlarının artmasıyla, Suudi Arabistan yetkililerine yapıcı diyalog ve işbirliği çağrısında bulunduk. Diğer ülke müteahhitlerinden pozitif olarak ayrışmamızın kazan-kazan mantığının doğal bir sonucu olduğunu düşünüyoruz. Irak’ta uzun zamandır bekleyen inşaat ihtiyacına en hızlı çözümü firmalarımızın getireceğine inanıyoruz.”

‘Yurtdışında en büyük ihtiyacımız finansmandır’ diyen Mithat Yenigün, “Bu doğrultuda, Türk Eximbank’ın Risk Sigortası, Kefalet Bonosu gibi programlarının bir an önce uygulamaya konulmasını ve Yurtdışı Teminat Mektubu programının yaygınlaştırılmasını bekliyoruz. Ayrıca Afrika ve Asya Kalkınma Bankaları ile İslam Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, diğer ülke Eximbankları gibi uluslararası kurum ve kuruluşlarla bu konuda çalışıyoruz. Üçüncü ülkelerde işbirliği kapsamında Japonya ile finansman, know-how, girişimcilik ve deneyimi içerecek güç birliği arayışı içindeyiz” dedi.

Pazar çeşitlendirilmesi için ise özellikle Sahra-altı Afrika ülkelerinde kalkınma planları çerçevesinde devam edilecek projelerden önemli bir pay almayı hedeflediklerine vurgu yapan Yenigün, “Lider pazarımız Rusya, önümüzdeki dönemde de bizim için önemli olacaktır. Ayrıca Dağlık Karabağ’da ortaya çıkacak ihtiyaçlar ile yeniden imar çalışmalarında Türk müteahhitlerin aktif rol üstlenmeleri ve Azerbaycan ekonomisine en iyi şekilde katkıda bulunmaları önümüzdeki yıl için önceliklerimiz arasında yer alacaktır” dedi.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“Yapi
“Samsun
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments