“Yapigundem
Ana SayfaHaberlerEkonomi HaberleriYalıtım Sektörü Kentsel Dönüşümle Büyüyecek

Yalıtım Sektörü Kentsel Dönüşümle Büyüyecek

Türkiye’de 5 milyar doların üzerinde ekonomik büyüklüğe sahip olan yalıtım sektörü, son yasal düzenlemelerle büyümesini aralıksız sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde özellikle kentsel dönüşüm projeleri ile sektördeki hareketlilik artarak devam edecek. Yalıtım sektöründe özellikle ısı yalıtımında yıllık yüzde 20’leri aşan büyüme gerçekleşiyor. Ürün grupları bazında ise bu rakamın, yüzde 30’ları yakaladığı belirtiliyor. Sektörde üretimde ve uygulamada olmak üzere toplam istihdam sayısı yaklaşık 90 bin civarında. Sektör oyuncuları, 2023 yılında bu rakama yaklaşık 100 bin kişilik ilave istihdam ekleneceğini ifade ediyor.

Türkiye’nin geleceği için stratejik öneme sahip ısı, su, ses ve yangın yalıtımı sektörü son yasal düzenlemelerle birlikte ivme kazandı. Türkiye’de 5 milyar doların üzerinde ekonomik büyüklüğe sahip yalıtım sektöründe, üretimde ve uygulamada olmak üzere toplam istihdam sayısı ise yaklaşık 90 bin civarında. Sektör oyuncuları, 2023 yılında bu rakamlara yaklaşık 100 bin kişilik ilave istihdam ekleneceğini ifade ediyorlar.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un geçen ay açıkladığı yeni Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nda, dönüşüm alanlarında inşa edilecek yapılarda enerji verimliliği ne kadar fazla ise belirli bir oranda hibe verileceği veya kredi sağlanacağı, böylelikle enerji verimliliğini esas alan projelerin sayısının artırılarak, ekonomiye büyük katkılar sağlanacağı açıklandı.

Kentsel dönüşümün yeni yol haritası niteliğindeki planla binalarda enerji verimliliğini sağlayan en önemli unsurlardan biri olan ısı yalıtımı teşvik edilecek. Türkiye’de binalarda kullanılan enerji miktarı, toplam tüketilen enerjinin çok önemli bir kısmına, yani yaklaşık yüzde 32’sine ulaşmış durumda. Alınacak ısı yalıtımı önlemleriyle bu savurganlığın önüne geçilmesi mümkün.

6 Milyar TL’lik Tasarruf

Eylem planı kapsamında, halihazırda acil dönüştürülmesi gereken 1 milyon 500 bin konutun beş yıl içerisinde dönüştürüleceği ve her yıl 300 bin konutun kentsel dönüşümünün yapılacağı açıklandı. Buna göre her yıl 300 bin konutun mevcut mevzuatlara uygun olarak yalıtılması durumunda sağlanacak yıllık enerji tasarrufu ısıtma için yaklaşık 97,5 milyon metreküp doğalgaz ve soğutma için yaklaşık 314 milyon kWh elektrik enerjisine karşılık geliyor. Isıtma ve soğutma birlikte değerlendirildiğinde elde edilecek tasarruf miktarı yaklaşık 220 bin ton eşdeğeri petrol (TEP) seviyesinde. 20 yıllık ortalama petrol fiyatları üzerinden değerlendirildiğinde elde edilebilecek verimliliğin sağladığı yıllık ekonomik değerle, beş yıllık bir süre içerisinde 6 milyar TL’nin üzerinde tasarruf edilmesi söz konusu.

Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu

İnşaat sektöründe Türkiye’de büyük bir eksikliği giderme amacıyla binalara dayanıklılık, kalite ve konfor kazandıracak olan ‘Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’ ve ‘Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik’ 1 Haziran 2018’de yürürlüğe girdi. Yeni binalarda su yalıtımı zorunlu oldu.

Yeni yapılan binalarda bu yönetmelikte öngörülen esaslara uyulmadığının tespit edilmesi halinde bu eksiklikler giderilinceye kadar binaya yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek.

Ülkemiz için çok önemli olan ses yalıtımı yönetmeliği, inşaat halindeki ve mevcut tüm binalara, insanların beden ve ruh sağlığının korunması için gürültü kriteri getirdi. Yeni düzenlemeyle şehir hayatının en büyük sorunlarından biri olan gürültü kirliliğine karşı binalarda kullanılan yalıtım sistemlerinin teknik kuralları belirlendi. Yasal düzenlemeler sektörün büyümesini tetikledi. Ayrıca, Enerji Performans Yönetmeliği gereğince yeni inşa edilen binaların yanı sıra ülkemizde yer alan 20 milyon konutun da 2020 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu bulunmasının sektörün büyümesine olumlu katkı sağlayacak.

Yakın Ülkelere İhracat

Türkiye son 10 yılda yalıtım malzemelerinde üretim kapasitesini genişleterek artan oranda ihracat yapmaya başladı. Türkiye yalıtım malzemeleri ihracatının büyük bölümünü yakın ve komşu ülkelere yapıyor. İhracatta ilk beş sırada İsrail, Irak, Katar, Bulgaristan ve Gürcistan yer alıyor. Türkiye yalıtım malzemeleri ithalatında ilk sırayı Almanya yer alıyor. Almanya’yı Çin, ABD ve Fransa izliyor. Yalıtım malzemeleri ithalatı daha çok gelişmiş ülkelerden yapılıyor.

Avrupa’nın Gerisindeyiz

Isı yalıtım malzemesi kalınlıkları Türkiye’de ortalama 4-5 santimetre iken gelişmiş Avrupa ülkelerinde 15-20 santimetre gibi kalınlıklarda uygulanıyor. Isı yalıtımı konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisinde bulunuyoruz. Isı yalıtımını en etkin kullanan ülkelerin başında ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ve Japonya geliyor. Eylem planı çerçevesinde mevzuatların da iyileştirilmesi, ısı yalıtım kalınlıklarının artırılarak AB seviyesine yükseltilmesi de enerji verimliliği için çok önemli bir adım olacak

SourceİNDER
RELATED ARTICLES
- Advertisment -“Yapi
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments