“Yapigundem
Ana SayfaHaberlerİnşaat Faaliyetlerinin Mart Ayındaki Artışı Kısa Sürdü! Nisan 2019'da Gerileme Devam Etti

İnşaat Faaliyetlerinin Mart Ayındaki Artışı Kısa Sürdü! Nisan 2019’da Gerileme Devam Etti

İnşaat faaliyetlerinin Mart ayındaki artışı beklentileri yükseltmiş ancak beklenen olmadı. Artış kısa sürdü ve Nisan 2019’da İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi gerilemeye devam etti.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Deneği, her ay düzenli olarak İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin yayınlamakta. İMSAD, 2019 yılı Nisan ayı verilerini paylaştı ve verilerde beklenen hareketliliğin olmadığı görüldü. 12 ay sonra ilk kez Mart ayında yükseliş gerçekleşti ancak gerileme Nisan ayında da devam etti. Bileşik endeksi oluşumundaki kritik rol üstlenen 3 alt endekste Bileşik Endeks 2019 yılının Nisan ayında bir önceki aya oranla yüzde 1.11 geriledi.

En Canlı Ayda Gerileme Görüldü

Mart ayında yaşanan iyileşmenin sürmesi beklenirken, Nisan ayında beklenen ilerleme olmadı. Mevsim şartlarının inşaat faaliyetlerine olumlu etkisi beklenirken, hemen hemen bütün endekslerde sınırlı oranda düşüşler yaşandı. Faaliyet Endeksi bir önceki aya oranla yüzde 0.7 geriledi. Yurtiçi satışlar da Nisan ayında gerilerken, ihracatta düşük seviyede bir artış yaşandı. Üretimdeyse sınırlı bir gerileme yaşanırken, Nisan ayı cirolarında da bir düşüş söz konusu. Yurtdışı satış rakamlarında da gerileme görüldü ve tahsilat hızında da gerileme söz konusu.

Faaliyetlere Duyulan Güven Yitiriliyor

Güven Endeksi söz konusu olduğundaysa, uzun süreli gerileme Nisan ayında yeniden başladı ve bu durum güven kaybına sebep oldu. Sektör faaliyetleri içerisindeki belirsizlikler de gidişatı olumsuz etkilemekteyken, güven seviyesi bir önceki aya oranla yüzde 1, 2018 yılının Nisan ayına göreyse yüzde 20.2 oranında geriledi. Güven Endeksi’nin ekonomi ve siyasete olan hassasiyeti artış gösterirken, finansal dengelenme ve İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararı faaliyetleri doğrudan olumsuz etkiledi.

İç Sipariş Üretim Beklentisini Karşılamadı

Beklenti Endeksi verilerine göreyse, Nisan ayı bir önceki aya oranla yüzde 1.3, geçtiğimiz yılın Nisan’ına göreyse yüzde 24.2 oranında geriledi. İnşaat malzemelerinin bir sonraki üç ayla ilgili siparişleri de düşüş yaşarken, Nisan ayı ihracat siparişlerinin artış gösterdiği tek alan olarak karşımıza çıkmakta.

Bir Sonraki Hedef 3. Çeyrek

Bileşik Endeks ve alt endekslerde toparlanma durumu için 3. çeyrek hedefleniyor. Üstelik sektörün önemli isimleri de toparlanmanın en erken üçüncü çeyrekte olabileceğini savunuyor.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“Yapi
“Samsun
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments