“Yapigundem
Ana SayfaHaberlerEnerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur, Fiyatı Kaç TL, EKB İçin Eski...

Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur, Fiyatı Kaç TL, EKB İçin Eski Binalarda Mantolama Zorunlu mu?

1 Ocak 2020 itibari ile Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu başlıyor. Bu tarih itibari ile EKB olmayan binalarda yer alan taşınmazların kiraya verilmesi ve satılması yasaklanacak. Peki, EKB nedir, nasıl alınır, fiyatı kaç lira, daire başı ücreti ne kadar, alınmazsa ne olur, mantolama zorunlu mu?

Türkiye’de taşınmaz sahibi olan herkesi ilgilendiren Enerji Kimlik Belgesi için geri sayım hızlandı. 

Enerji Kimlik Belgesi Almak Zorunlu mu?

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında “1 Ocak 2011’de yürürlüğe giren ‘Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’ gereğince; yeni inşa edilen binalar için Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunlu oldu. Bu yönetmeliğe göre ülkemizdeki tüm konutların 1 Ocak 2020 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu bulunuyor.

Yeni binaların iskan alabilmesi için en az C sınıfı Enerji Kimlik Belgesi almaları gerekli. C sınıfı şartlarına erişmek ancak binaların mevzuata uygun olarak yalıtılması ile mümkün. Yeni binalarda C sınıfı bir Enerji Kimlik Belgesi, binanın asgari mevzuat şartlarını sağladığını gösteriyor.

B ve A sınıfları ise kademeli olarak mevzuat şartlarının üzerinde verimli, yenilenebilir enerjiden faydalanan binaları işaret ediyor. Artık ev alırken, satarken ya da kiralarken sadece konumuna, manzarasına, oda sayısına değil kimlik belgesine de bakılmalı” dedi. 

Enerji Kimlik Belgesi Almak Kaç Lira, EKB Maliyeti Kaç TL?

Pelesen EKB maliyeti hakkında da açıklama yapan Pelesen “Binaların ne kadar enerji harcadığını gösteren Enerji Kimlik Belgesi aynı zamanda sınıfını da belirliyor. Enerji Kimlik Belgesi almanın maliyeti çok düşük Enerji Kimlik Belgesi almanın maliyetinin DASK’tan bile düşük.  Bu belgeyi almanın maliyeti binanın özelliklerine göre ortalama 40 TL’den başlıyor. Ayrıca ülkemizde bu belgeyi verecek kurum sayısı da yeterlidir. Yönetmelikler tam anlamıyla uygulanmaya başlayıp denetim mekanizmaları etkili bir şekilde devreye girdiğinde ısı yalıtımı uygulamalarının, vatandaşa, sektöre ve ülkemiz ekonomisine katkısı büyük olacak” dedi. 

Eski Binalarda EKB Almak İçin Mantolama / Isı Yalıtımı Zorunlu mu?

Eski binalara mantolama zorunluluğu bulunmuyor ancak EKB alınması yasal bir zorunluluk olarak uygulanıyor.  1 Ocak 2020 tarihi itibari ile EKB almayan binalarda yer alan taşınmazlar için tapu devri ve kiralama işlemi yapılamayacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konu hakkında yapmış olduğu yazılı açıklamasında … 5.12.2008 Tarihli ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin’ geçici 3. maddesine göre, -mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanma izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir- denilmektedir.

Bu maddeye göre, mevcut binalar için 2.5.2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi mevcut binalar için yalıtım yapma zorunluluğu getirmemektedir…” böyle bir zorunluluğun olmadığını duyurmuştu.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -“Yapi
“UNICERA
“isaf-banner

Most Popular

Recent Comments